Hari ini kita membincangkan masalah gastrik atau orang indonesia panggil maag.

Terdapat pelbagi faktor yang menyebabkan masalah gastrik asid, ada yang mengatakan bahawa ia adalah berpunca daripada cara permakanan, ada pula yang mengatakan ia berpunca daripada jangkitan bakteria, berikut adalah punca-punca gastrik yang biasa kita dengar:

Makanan Pedas

gastrik pedas
Orang yang gemar makanan pedas adalah lebih cenderung untuk menghidap masalah gastrik acid, ini adalah kerana kepedasan itu adalah sesuatu yang merangsang rembesan jus gastrik asid di dalam perut. Ini menerangkan kenapa anda lebih berselera dan makan lebih apabila terdapat lauk yang pedas.
 

Makanan Masam

Masam Gastrik
Seperti dengan makanan pedas, makanan yang masam turut akan merangsang rembesan jus gastrik yang lebih. Bagi mereka yang gemar makan jeruk apabila perut kosong, lama kelamaan, lapisan mukus yang melindungi dinding perut daripada hakisan asid hidroklorik akan menjadi semakin nipis.
 

Makanan Goreng

Goreng Gastrik
Makanan yang digoreng adalah berminyak dan lebih sudah untuk dicerna, ia akan berada di dalam perut untuk jangka masa yang lebih panjang. Kewujudan makanan akan terus merangsang rembesan jus gastrik di dalam perut.
 

Merokok

Rokok Gastrik
Beberapa kajian sains menunjukan bahawa bahan kimia di dalam rokok itu boleh merangsangkan kelenjar rembesan jus gastrik. Jika merokok itu boleh merangsang saraf otak anda yang memberi rasa 'high' itu, maka ia turut boleh merangsang pam jus gastrik untuk menghasilkan rembesan jus gastrik asid.
 

Kopi atau Teh

kopi gastrik
Kopi dan teh mengandungi kafein yang merupakan perangsang saraf yang menyebabkan kelenjar jus gastrik di perut menjadi lebih aktif. Satu atau dua gelass sehari tidak apa, tetapi kalau anda minum kopi dan teh seperti minum air, anda memang dalam senarai calon yang bakal dapat masalah gastrik.
 

Tekanan Emosi

Tekanan Gastrik
Cara hidup moden adalah penuh dengan macam-macam tekanan dan tekanan emosi ini akan mengganggu sistem hormon dan saraf di dalam badan yang akan menyebabkan macam-macam penyakit moden dalam jangka masa yang panjang dan masalah gastrik adalah salah satu daripadanya.
 

Jangkitan Bakteria H. Pylori

Pylori gastrik
Kajian terbaru menunjukkan faktor utama masalah gastrik adalah jangkitan bakteria yang bernama H. Pylori di dasar dinding perut. Bakteria H. Pylori secara tidak langsung boleh menyebabkan penipisan lapisan mukos dinding perut dan mendedahkannya kepada hakisan jus gastrik yang akhirnya menyebabkan ulcer perut. Kajian turut menunjukkan bahawa jangkitan bakteria ini turut boleh meningkatkan kebarangkalian seseorang itu menghidap penyakit kanser perut pada masa depan.
 
Hakikat yang menyedihkan adalah bahawa doktor anda biasanya tidak tahu punca sebenarnya yang menyebabkan peningkatan rembesan jus gastrik. Apa yang mereka tahu adalah masalah gastrik adalah disebabkan oleh rembesan jus gastrik asid yang berlebihan. Ubat yang biasa dibagikan adalah seperti berikut:
Ubat Antasid - Ubat jenis ini biasanya dibuat oleh garam karbonat atau hidroksida yang berfungsi sebagai penebat asid gastrik sementara yang menghalang asid refluks daripada mengalir ke dalam tiub esofagus yang menyebabkan rasa hati terbakar (heart burn). Sungguhpun ubat jenis ini boleh memberi kelegaan yang segera, tetapi anda dinasihat supaya jangan terlalu bergantung kepada ubat jenis ini kerana ia mengandungi macam-macam bahan kimia sintetik yang susah untuk dihadam oleh badan kita. Cuba bayangkan apa akan terjadi apabila anda telan benda yang seperti chewing gum itu setiap hari.
   
Proton Pump Inhibitor - Ubat jenis ini bertindak dengan merencatkan sel-sel perut yang merembeskan jus asid gastrik. Tetapi masalahnya adalah jika tiada jus gastrik yang cukup untuk pencernaan, makanan yang dimakan itu akan reput dan bukannya dicerna di dalam usus anda. Apabila bahan yang tidak sempurna dicerna atau toksik reputan diserap ke dalam saluran darah, ia akan menyebabkan darah menjadi semakin kotor dan pekat yang turut akan menyebabkan macam-macam penyakit sampingan yang lain.
PPi
   
antibiotik
Antibiotik - Tujuan ubat ini digunakan adalah untuk membunuh bakteria H. Pylori yang tersembunyi di dalam dasar dinding perut. Malangnya, antibiotik am (broad spectrum antibiotics) yang digunakan bukannya khas dalam membunuh H. Pylori. Ia mungkin boleh bunuh segelintir koloni H. Pylori tetapi ia bunuh lebih banyak bakteria bagus yang penting dalam membantu pencernaan badan. Kajian terbaru turut menunjukkan spesies H. Pylori yang baru sudah mempunyai rintangan terhadap antibiotik am tersebut.
   
Pernahkah anda menanya diri anda kenapa semakin ramai orang menghidap penyakit moden seperti kencing manis, tekanan darah tinggi dan mati daripada kanser? Penyakit seperti ini adalah jarang didengari pada zaman dahulu, ia mula menyerang kesihatan kita apabila cara hidup kita menjadi semakin senang dan selesa.

Masalah Kesihatan Lain Yang Secara Tidak Langsung Berkaitan Dengan Penyakit Gastrik

Darah Yang Pekat dan Gelap

Kandungan toksik berasid yang semakin meningkat di dalam darah akan menyebabkan sel-sel darah merah melekat bersama dan menjadi gelap dan lekit yang menghalang pengaliran darah yang lancar.

Gout Thick Blood

Kerap Rasa Letih dan Mengantuk

Darah yang telah menjadi berasid dan pekat akan mengalir dengan perlahan, ia tidak boleh mengangkut oksigen dan nutrien ke seluruh badan dengan efektif. Apabila otak anda tidak terima bekalan oksigen yang mencukupi, anda akan kerap rasa letih dan mengantuk. Kualiti tidur anda turut terganggu. Tidur 8 atau 9 jam satu hari (lebih daripada cukup), tetapi masih senang rasa letih dan ngantuk, khasnya pada waktu petang.
Gout Tired Sleepy

Lemah Tenaga Batin atau Mati Pucuk. Persembahan Atas Katil Tidak Tahan Lama

Tidak kira lelaki atau perempuan, masalah badan berasid akan mengganggu sistem hormon dan pengaliran darah badan anda dan menjejas nafsu seks anda.
Gout Erectile Dysfunction

Masalah Gasrik atau Asid Refluks

Apabila sisa-sisa asid itu tidak dapat disingkirkan melalui air kencing atau peluh, badan terpaksa cari jalan alternatif itu kurangkan toksik berasid di dalam darah. Salah satu cara adalah dengan menyingkirkan asid dalam bentuk asid gastrik (asid hidroklorik) ke dalam perut. Penghasilan asid gastrik di dalam perut boleh akan menghasilkan molekul beralkali bicarbonat yang boleh meneutralkan asid lebihan dalam darah.
bakar perut

Masalah Gout atau Asid Urik Tinggi

Apabila kepekatan asid di dalam badan sudah mencecah tahap tepu, asid-asid akan membeku dan membentuk kristal asid di dalam sendi atau di bawah kulit yang menyebabkan masalah gout.
gaut

Kencing Manis (Type 2 Diabetes)

Kajian terbaru menunjukkan bahawa orang yang mempunyai badan yang berasid adalah lebih senang untuk menghidap penyakit Kencing Manis Jenis 2. Keadaan dalaman badan yang berasid akan merosakkan reseptor-reseptor insuli di permukaan sel-sel badan dan menyebabkan masalah Rintangan Insulin.
daibetis

Masalah Buah Pinggang, Pertumbuhan Batu Karang, Tekanan Darah Tinggi, dan lain-lain Penyakit Sekunder.

Buah pinggang menjadi semakin lemah ekoran daripada beban yang semakin bertambah. Bukan sahaja ia perlu menanggung penapisan asid dan gula yang banyak, ia juga perlu berkerja keras untuk menyingkirkan sisa-sima kimia yang berasal daripada ubat-ubat yang anda makan itu.
Gout Kidney Failed

Peringkat Kesembilan: Peringkat Terakhir?

Pergi ke hospital dan lihat dengan mata sendiri, bagaimana nyawa mangsa-mangsa kencing manis atau penyakit moden yang lain berakhir... Sungguh menyedihkan!
Gout Game Over

Sakit Gastrik Itu Cuma Satu Tanda Warning Awal!

Masalah gastrik itu sebenarnya merupakan satu tanda amaran bahawa badan anda sudah menjadi semakin berasid. Ubat-ubat gastrik itu cuma hanya menipu badan anda dengan menutup gejala gastrik ini. Akar umbi masalah gastrik ini adalah pengumpulan sisa-sisa toksik berasid yang terlalu banyak sejak bertahun-tahun dahulu. Jika turut merasai gejala lain yang berkaitan dengan badan berasid, anda harus mula untuk meneutralkan asid dalam badan sekarang juga! Bertindaklah sebelum ancaman asid itu berebak sampai ke buah pinggang dan organ-organ lain dalam badan.


*** Post ini adalah kredit kepada gastrik.com

 

 

0