Kenapa kita mesti makan nutrisi atau supplemen omega 3 asid lemak?

Ramai yang dah tahu sumber omega adalah daripada ikan. Memang betul pun tapi sumber ikan itu betul2 mengandungi omega yang kita perlukan dalam badan ataupun mengandungi bahan pencemar lain yang boleh memudaratkan kesihatan kita.

Cuba tengok persekitaran sekarang,dengan pembangunan yang pesat, lambakan pelbagai sektor perkilangan,sehinggakan kita boleh terjumpa spesis2 haiwan yang pelik yang dah mutan? Apa kaitannya dengan tajuk? hehehe....sory2..
Apa yang saya nak sampaikan,ikan atau makanan lain yang kita makan itu belum tentu terjamin keselamatannya. Melainkan kita menanam atau menternak sendiri apa yang kita makan.

Apa yang membimbangkan kita pada masa sekarang,ikan yang dijual dekat pasar tu (sumber omega) ada yang tercemar dengan PCB,dioxin,kadmium dan lain-lain logam berat lagi.
Area pasir gudang ni,ikan yang dapat hasil daripada memancing kadang2 ada minyak hitam melekat dekat badan. haaahh? itu adalah serpihan minyak daripada kapal...

Sebab itu kenapa kita memerlukan supplemen omega-3 asid lemak.

 Untuk mendapatkan nutrien omega kita kena memakan ikan yang kaya dengannya.  Contoh yang paling famous adalah salmon,makerel dan ikan tuna. dan untuk mendapatkan kuantiti yang sepatutnya diperlukan oleh badan kita kena makan ikan2 ni setiap kali masa makan. Mampu kah kita ni??  Sebab itu pil2 omega dicadangkan oleh para saintis untuk meningkatkan tahap kesihatan dan me'maintainkan' kesihatan yang ada...
Ni belum cerita DHA la,EPA la..HPA la...
Panjang post ni kalau nak cerita lagi..

Antara lain kepentingan omega 3 asid lemak adalah

-meningkatkan kesihatan otak dengan meningkatkan fungsi otak,ingatan dan pembelajaran. Otak kan processor..kiranya omega 3 asid lemak ni jadi pelincir..boleh bayangkan tak??? Nutrisi ini juga dikatakan boleh merendahkan risiko terkena penyakit Alzheimer

-Membantu mereka yang ada DM 2. haa?? tau tak DM 2 itu apa?Diebetes Melitus type 2..
Kencing manis orang melayu kita panggil..
kajian menunjukkan pesakit DM2 yang mengambil minyak ikan 5-10% daripada diet harian boleh membantu mereka untuk mengatasi masalah rintangan penghasilan insulin.  Ini satu kes kalau nak terangkan insulin dan diebetes ni...

-Mengurangkan alahan
Minyak ikan ditemui dapat menahan alahan seperti alahan sinus, asma, allergik makanan, kulit yang sensitif seperti ekzema tu..

Ok2..da panjang lebar terangkan ni.
Next time saya akan terangkan dengan lebih mendalam lagi..
ok,jumpa lagi..




0