Asma dan Lelah atau pun ampus


Apa itu asma?

Ada sesetengah orang memanggil penyakit lelah.  Asma adalah penyakit pernafasan yang boleh dihidapi oleh manusia tidak mengira peringkat umur. Berdasarkan perangkaan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), terdapat lebih daripada 100 juta penghidap asma di seluruh dunia. Daripada jumlah tersebut, kira-kira satu juta adalah penduduk Malaysia dan 340,000 merupakan kanak-kanak di bawah 15 tahun.

Setiap pesakit Asma mempunyai penyebab alahan yang mungkin berbeza dengan pesakit Asma yang lain . Antara faktor-faktor penyebab ialah :

 
http://moodpro.tripod.com/image/92.GIF  Bulu binatang
http://moodpro.tripod.com/image/92.GIF  Debu atau habuk
http://moodpro.tripod.com/image/92.GIF   Perubahan cuaca
http://moodpro.tripod.com/image/92.GIF  Senaman
http://moodpro.tripod.com/image/92.GIF  Merokok  dan asap rokok
http://moodpro.tripod.com/image/92.GIF  Debunga 
http://moodpro.tripod.com/image/92.GIF  Jangkitan saluran pernafasan
http://moodpro.tripod.com/image/92.GIF  Makanan / Buah-buahan tertentu
http://moodpro.tripod.com/image/92.GIF  Tekanan perasaan
http://moodpro.tripod.com/image/92.GIF  Ubat tertentu
Ubat 'inhaler' Ventolin (biasanya botol biru).

Ubat inhaler ini sebenarnya adalah juga salbutamol dalam betuk gas di dalam tabung gas kecil. Ianya digunakan oleh kanak-kanak yang diserang asthma, seperti gas nebulizer yang diberikan di hospital. Namun kanak-kanak perlu mempelajarinya dengan betul atau ibu bapa bolehlah membeli alat yang di panggil 'spacer' yang berfulgsi mengumpul ubat sebelum disedt.

Jika pengambilan Inhaler Ventolin tidak meredakan keadaan. Kanak-kanak mestilah segera dibawa berjumpa doktor. Salah satu kebaikan Omega Guard Shaklee membantu menangani penyakit asma. Menurut satu kajian yang dijalankan di Indiana University, mendapati golongan dewasa yang mempunyai tahap asma 'mild to moderate persistent asthma', yang mengambil suplemen Omega-3 setiap hari dalam masa 3 minggu menunjukkan pengurangan penggunaan 'emergency inhaler' sebanyak 31%. Ini menunjukkan mereka tidak lagi terlalu bergantung pada ubat sedutan yang mempunyai steroid itu.Jadi dapatkan sekarang! Berikan yg terbaik buat anda dan anak anda!


INGAT !!!
Anda harus berjumpa doktor sekiranya ;
http://moodpro.tripod.com/image/92.GIF  Pernafasan anda menjadi semakin teruk walaupun langkah pengubatan telah diambil .
http://moodpro.tripod.com/image/92.GIF  Sukar bernafas semasa melakukan senaman ringan  /  aktiviti harian .
http://moodpro.tripod.com/image/92.GIF  Perlu menyedut bronchodilator lebih dari biasa .
http://moodpro.tripod.com/image/92.GIF  Lebih kerap terjaga malam kerana serangan Asma .
Dapat omegaguard daripada saya..

Hp:0182293772

0