Sembelit oh! sembelit

Sembelit merupakan masalah penghadaman yang lazim. Ia mungkin sukar untuk membuang air besar,atau pergerakan usus mungkin menjadi lain daripada biasa.Najis mungkin menjadi sangat keras sehingga begitu sukar untuk membuang najis dan perlu meneran. Atau,mungkin masih mengalami rasa kenyang yang tidak selesa walaupun selepas membuang najis.

Macam mana kalau sembelit selepas bersalin? 

 

  Bukan semua orang membuang air besar sekali sehari. Adalah tidak benar bahawa kita perlu membuang air besar setiap hari untuk dianggap sebagai biasa atau normal.
Kekerapan membuang air besar yang biasa adalah 3 kali sehari sehingga 3 kali seminggu.  Kita mungkin mendapat sembelit jika kita mula mengalami pergerakan usus yang kurang kerap daripada biasa.

Antara punca-punca yang menyebabkan sembelit adalah:
 • Umur yang semakin tua
 • Tidak meminum cecair yang cukup
 • Tidak cukup aktif
 • Tidak memakan serat yang mencukupi
 • Mengambil ubat-ubatan tertentu
 • Tidak ke bilik air apabila mempunyai keinginan untuk membuang air besar
 • Penggunaan julap yang berlebihan(Laksatif)

Cara mengatasi sembelit:
 • Jangan menahan atau mengabaikan keinginan untuk membuang air besar
 • Banyakkan makan serat
 • Banyakkan minum cecair. Cecair boleh terdiri daripada air,jus,sup,teh dan lain-lain minuman bukan beralkohol
 • Kerapkan bersenam
 • Hadkan makanan yang tinggi lemak dan gula(gula-gula, keju, makanan proses)
Ataupun anda mencuba makanan tambahan shaklee.

Shaklee menyediakan makanan tambahan yang khusus kepada semua peringkat umur 1 tahun ke atas.
Bagi mengatasi masalah sembelit, saya mencadangkan pengambilan nutrisi berdasarkan umur atau keadaan pesakit.  Untuk mengetahui yang bersesuaian dengan keadaan anda sila terus hubungi saya.

Antara nutrisi yang boleh dicadangkan adalah seperti berikut:
 1. Alfalfa
Alfalfa kompleks Shaklee adalah penyahtoksin semulajadi badan manusia dan diuretik. Alfalfa dapat mencuci usus kerana ia adalah makanan yang sangat beralkali yang boleh mengembalikan kenormalan badan yang berasid dan menghilangkan toksin daripada badan

       2.  Peppermint-Ginger Plus
Merupakan kombinasi 4 herba dari Barat dan Timur yang secara klinikal membantu dalam merawat dan mencegah masalah penghadaman.


      3. Herb-Lax
Diperbuat daripada 9 herba semulajadi dan sifatnya menggalakakkn tindakan pembersihan yang lembut . Terbukti secara klinikal untuk digunakan oleh tubuh kita untuk jangka masa panjang.  Manfaat utama nutrisi ini adalah pembersihan najis yang tersekat, mengempiskan perut, membantu masalah sembelit dan merangsang usus untuk percepatkan proses pembersihan secara lembut kepada najis yang tersimpan lama dalam usus besar.

      4. Osteomatrix

Dikenali sebagai pil kalsium dan bertindak dalam mengalkalikan tubuh. Kalsium adalah mineral alkali dan ianya berkesan memastikan imbangan PH tubuh, membantu sel menyerap nutrien dan merangsang detoksifikasi

Dalam 4 jenis nutrisi ini, kesesuaian adalah mengikut keadaan dan umur pesakit.

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai produk ini sila hubungi saya. In sha Allah saya akan respon secepat mungkin. Penggunaan Whats app,sms, we chat sangat digalakkan berbanding email.

0