Harga minyak naik lagi?

Baru-baru ini semua orang terkejut dengan kenaikan harga minyak Ron95 yang tiba-tiba diumumkan. Ramai yang mengeluh dan tidak kurang juga yang meluahkan rasa tidak puas hati melalui laman web sosial seperti Facebook, Instagram dan Twitter. Dengar-dengar tahun depan akan naik lagi..

Sebenarnya bukan minyak yang naik harga tapi subsidi untuk minyak dikurangkan. Macam mana nak hidup dengan gaji yang tak naik-naik tapi taraf hidup makin naik ni? Pandai-pandailah kita untuk mengawal perbelanjaan dan mencari income lain bagi menampung kehidupan.
GST akan mula dilaksanakan bermula 1 april 2015. Adakah GST ni akan meringankan beban kita sebagai rakyat dan pengguna atau sebaliknya?

Jadi, macam mana kita nak buat?

a) buat part time
b) Kurangkan perbelanjaan harian
c) Tak payah servis kereta??
d) Wayang, makan luar? Lupakan jek la
e) mempunyai anak seorang je. Ramai-ramai banyak kos
f) Hari-hari bawa bekal pergi kerja
g) Hari ahad pun kena kerja, duit lebih punya pasal

Macam- macam lagi tekanan yang kita akan alami.

Terpulang pada masing-masing tapi saya memilih untuk buat kerja sampingan. Sikit pun boleh jugak la nak bayar bil kecil-kecil macam api, air. Ada rezeki lebih dengan rumah kereta sekali pun boleh saya bayar dengan part time ni.

Tapi itu lah, kerja apa pun yang kita lakukan mestilah memerlukan usaha kan. Cara kami sharing kebaikan produk, testimoni yang dah berjaya gunakan produk dan macam-macam lagi.

Yang masih tercari-cari lagi nak buat macam mana dengan taraf hidup yang makin tinggi ni cepat-cepat la fikirkan ye. Dengar-dengar GST akan menyebabkan penurunan sesetengah barang runcit. Alhamdulillah kalau betul pun.

Anak sekolah 2-3 orang pun dah pening kalau harapkan sang suami je yang mencari pendapatan. Macam mana lah kawan-kawan saya yang ada 6 orang anak tu.

Semoga kita dapat tempuhi kehidupan hari ini dengan baik dan akan datang dengan cemerlang,terbilang,ter ter lagi lah.

Peace dan salam semua...






0