Kegagalan buah pinggang bawa maut

Kegagalan buah pinggang bawa maut


Bila bercakap pasal isu buah pinggang apa yang saya terfikir adalah air masak,  Buah pinggang adalah organ yang menapis apa-apa bahan dalam darah, mengawalatur peredaran darah,keseimbangan elektrolit dan penghasilan sel darah merah.Saya terpanggil untuk menulis mengenai tajuk ini kerana pernah kehilangan seorang kawan dan juga senior semasa menuntut di Sekolah Menengah Sains Lahad datu Sabah. Masa tu ada seorang senior yang aktif dan merupakan wakil negeri dalam sukan hoki  meninggal dunia disebabkan kegagalan buah pinggang. Tanpa mengalami apa-apa simptom sebelum itu  tiba-tiba arwah mengadu sakit pinggang yang amat sangat. Tidak sampai dua hari arwah meninggal dunia dan pemergian beliau betul-betul membuat saya berfikir macam mana buah pinggang boleh rosak tanpa disedari.

Macam mana kita tahu buah pinggang kita ada masalah?

 Biasanya banyak rasa tidak selesa dan sakit badan yang kita alami dan menganggapnya perkara biasa ataupun kita memberi pada diri sendiri penat bekerja. Jika anda mengalami tanda-tanda seperti yang akan saya beritahu ni sila berhati-hati dan seboleh-bolehnya buatlah pemeriksaan kesihatan


  • Ketidakselesaan atau rasa terbakarketika membuang air kecil

  • Darah keluar bersama-sama air kencing

  • Perubahan pada kekerapan membuang air kecil

  • Sakit belakang

  • Bengkak pada pergelangan kaki

  • Sembap pada keliling mata yang berlarutan terutama pada waktu pagi

  • Kerap buang air kecil terutama pada waktu malam.Simptom kegagalan buah pinggang boleh dilihat apabila bahan kumuh di dalam badan terkumpul seperti lemah badan, nafas pendek( tercungap-cungap),lesu dan selalu rasa keliru.

Banyak penyebab yang membolehkan buah pinggang gagal berfungi tapi dengan merawat sesetengah penyebab kegagalan boleh mengembalikan fungsi buah pinggang kepada asal. Ada situasi yang tidak boleh diselamatkan lagi dan buah pinggang tidak dapat diselamatkan lagi. Nauzubillahiminzalik. Untuk penjagaan jangka masa panjang, Kencing manis dan darah tinggi mesti dikawal untuk mengelakkan kerosakan dan kegagalan buah pinggang daripada terjadi. Funsi buah pinggang akan berkurangan mengikut faktor usia sebab itu makin berusia makin kena jaga kesihatan.

Sekiranya buah pinggang tidak berfungsi sepenuhnya hanya dua cara sahaja kita teruskan hidup dengan ber buah pinggang iaitu 

a/ Dialisis 

b/ Transplat 

Dialisis orang dah biasa dengar. Cuci buah pinggang dengan kos yang tinggi,sentiasa berulang dan tak tahu la rasanya sakit ke tak

Transplant ni macam mana pula ye? haah, transplant ni adalah pemindahan buah pinggang. Mahal dan memerlukan penderma buah pinggang.

 Shaklee ada keluarkan satu produk yang dikenali sebagai vivix. Ia adalah tonik botani yang dah banyak testimoni bukan setakat untuk kecantikan tapi juga untuk sakit buah pinggang dapat diatasi. Ada yang dah tahap 4 menjadi tahap 2 dengan mengamalkan vivix Sebabnya, vivix ni ia membaikpulih pada tahap sellular. 

Pertanyaan lebih lanjut sila hubungi saya 


Tengok video ini untuk lebih faham fungsi buah pinggang manusiaAnda juga mungkin meminati 


VIVIX untuk gout, kanser,kencing manisKenali VIVIX secara sempoiCara membuat pembelian shaklee

0