maltodextrin ada dalam mealshake

Ada sesetengah pihak yang tidak berpuas hati apabila mealshake boleh diberikan kepada kanak-kanak. Ini kerana mereka sangat tidak setuju dengan kehadiran maltodextrin di dalam mealshake.

Dalam post sebelum ini yang bertajuk Mealshake shaklee berbahaya saya ada terangkan apa itu maltodextrin dan kenapa ia tidak dianggap satu ancaman kepada kanak-kanak malah saya ada lampirkan sekali bukti yang menyatakan hanya yang GMO sahaja yang berbahaya.

Kali ini saya nak share pula ramuan atau ingredients susu tepung yang anak saya menyusu sekarang iaitu Dutch Lady. Nama susu ni memang tidak asing lagi di pasaran kerana ramai yang percaya susu formula jenama ni antara yang paling serasi dengan anak mereka. Ia juga mengandungi maltodextrin! So, ada lagi orang mempertikaikan Mealshake ada maltodextrin? Sedangkan dalam susu formula bayi sendiri mengandungi ramuan ini. Apa yang saya fikirkan adalah, Maltodextrin Dutch Lady ni daripada sumber GMO ke tak ni.

Semenjak jadi SID ni semua makanan pun tengok label. Dah mengalahkan ahli nutrisi pula dah.
Selain daripada isu maltodextrin ni, saya ada ternampak kat label susu Dutch Lady ni kandungan DHA nya adalah 16 mg setiap sajian. Berapa sebenarnya DHA yang diperlukan oleh kanak-kanak mengikut peringkat umur?

DHA yang diperlukan oleh kanak-kanak adalah 100mg dan ini bermakna Aisy kena minum susu 6 kali sehari untuk mendapatkan DHA yang sepatutnya, ini saya kira nutrisi DHA saja ye. Ada sesetengah kanak-kanak yang menyusu 2-3 kali sehari saja, macam mana nak lengkapkan nutrien mereka ni? Tak lain tak bukan daripada pemakanan. Saya? bagi makan omegaguard shaklee sebiji, dalam tu dah ada 40mg DHA,60mg EPA dan 110mg asid lemak omega.

Mudah kan? Omega guard merupakan supplemen minyak ikan yang terbaik di dunia setakat ini. Nak dapatkannya? Hubungi saya ye

HP: 0182293772
FB: agie agusto
BLOG: agieagusto.com


0