Rambut gugur: kenali punca baru boleh selesaikan

Rambut gugur: kenali punca baru boleh selesaikan

 Keguguran rambut tidak kira jantina dan bangsa menjadi masalah moden pada masa kini. Disebabkan trending rambut yang bermacam-macam menambahkan lagi masalah keguguran rambut.Keguguran rambut yang melampau memang menakutkan dan menyebabkan kita tidak berkeyakinan untuk berhadapan dengan orang lain.
Apa yang menggembirakan kita semua adalah jika kita mengetahui dengan tepat sebab keguguran tu kita dapat menghalangnya daripada terus menerus terjadi.
Terdapat beberapa sebab keguguran rambut. Berikut adalah antara sebab yang boleh saya share hari ini:
1. Keturunan
Percaya atau tidak memang ada yang mengalami keguguran rambut disebabkan keturunan atau genetik yang mempunyainya. Keguguran rambut akan berlaku seawal umur 20an. Memang tidak boleh dielakkan lagi. Kemungkinan besar untuk mendapat keguguran rambut apabila kedua belah mak ayah kita juga mengalami masalah yang sama. Sungguh kesian mereka yang ada genetik ini tapi ada beberapa langkah yang boleh mereka ambil untuk menghalang simptom keguguran rambut terjadi. Ada sesetengah orang yang menggunakan dadah atau drug untuk menghalang keguguran rambut disebabkan keturunan ini. Langkah lain adalah dengan sentiasa menjaga kebersihan kulit kepala. Selain daripada itu,mereka yang ada keturunan rambut gugur ini hendaklah mengelak daripada menggunakan bahan chemical yang kerap sepertimana yang digunakan di salon-salon kecantikan untuk rebonding,perm,mewarnakan rambut dan sebagainya.

2. Tyroid
Jangan terkejut jika anda didapati mengalami hypothyroidism hanya kerana keguguran rambut yang banyak. Apabila badan mengeluarkan hormon yang terlalu sedikit ia juga menjadi faktor kerana hormon bertanggungjawab dalam metabolisme, kecepatan jantung berdegup dan mood seharian. Hormon thyroid berfungsi dalam banyak perkara dan ini yang kita kena faham betul-betul. Jika terkurang pun bermasalah terlebih pun ada masalah lain juga. Hormon ini kena seimbang untuk tahap kesihatan yang optimum. Jika hormon tyroid ini kurang dihasilkan oleh badan,ia akan menyebabkan simptom seperti kegemukan,cepat penat,sembelit,kemurungan,rambut kuku dan kulit akan mudah bercabang dan putus. Ia lebih banyak terjadi di kalangan wanita berbanding kaum lelaki.

3. Kekurangan iron dalam diet harian
Wanita yang tengah haid atau kurang memakan makanan yang mengandungi iron akan mudah kekurangan iron dalam badansel . Sel darah merah berfungsi mengangkut oksigen ke sel seluruh badan  dan memberi tenaga yang kita perlukan. Kekurangan iron boleh menyebabkan kepenatan yang melampau,lemah badan,pucat lesi, susah nak memberi tumpuan, tangan dan kaki yang sejuk dan rambut gugur. Apa yang kita boleh buat? Makan iron seperti mana yang disyorkan oleh doktor leee.
 4. Sindrom polycystic ovari (PCOS)
sindrom yang disebabkan badan menghasilkan hormon lelaki daripada yang sepatutnya. Dan ia hanya terjadi pada wanita,juga boleh berlaku seawal berumur 11 tahun, dan selalu menyebabkan kemandulan. Macam mana nak tahu ni? Mereka yang menghidap sindrom ni biasanya akan tumbuh bulu yang tebal di bahagian muka,period yang tidak menentu dan cyst di bahagian ovari. Keguguran rambut akan terjadi dan pada masa yang sama bulu pada bahagian badan pula akan tumbuh. Biasanya doktor akan merawat dengan memberi pil perancang kehamilan yang akan menghalang penghasilan testosteron. Pengurangan berat badan kadang-kadang membantu mengurangkan kesan hormon lelaki(tertosteron) yang terlebih.
5. Kulit Kepala yang bermasalah
Kulit kepala yang sihat boleh menyebabkan imflamasi yang membolehkan rambut sukar untuk tumbuh. Kulit kepala yang menyebabkan keguguran rambut termasuklah kelemumur, psoriasis dan jangkitan kulat. Apa yang kita boleh usahakan adalah usaha untuk mendapat produk rawatan rambut yang sesuai dengan kulit kepala dan sekaligus membersihkan kulit kepala dengan betul.
 6. Stress

Stress juga boleh menyebabkan keguguran rambut kerana sistem autoimun yang menyerang folikel rambut. Ini boleh berlaku kepada lelaki ataupun wanita. Dengan mengamalkan diet yang seimbang dan mengurangkan stress pertumbuhan rambut akan kembali normal.

Shaklee juga mengeluarkan produk rawatan rambut yang sesuai dengan masalah anda. Akan tetapi ia bergantung kepada jenis kulit kepala dan masalah rambut yang kita ada.
Yang bestnya prosante tidak mengandungi bahan-bahan berikut:
 •  Natrium Lauryl Sulfat(SLS) atau Natrium Laureth Sulfat(SLES) 
 • Cocamide DEA atau Lauramide DEA
 • Minyak yang menyebabkan folikel tersumbat
 • Quaternium 15
 • bahan pengawet/penderma formaldehyde seperti Imidazolidinyl Urea atau Diazolidinyl Urea
  Ia juga Selamat untuk semua jenis PH rambut walaupun diwarna atau dirawat dengan kimia. Ia juga tidak mengeringkan, diuji secara klinikal dan tidak diuji ke atas haiwan.

   

Nourishing scalp treatment

 • Terbukti mengurangkan rambut gugur sewaktu bersikat dan ketebalan semulajadi 
 • Formula tanpa bilasan cukup lembut untuk digunakan setiap hari bagi kesan yang segeradan hasil yang meningkat
 • Diserap dengan segera dan tidak berminyak
 • bersih,bau botani dan tiada haruman tambahan
 • PH yang seimbang
 1. Selamat untuk semua jenis rambut walaupun di perm atau diwarnakan

Ramuan

-Gabungan 10 vitamin,mineral dan herba yang menyuburkan kulit kepala dan rambut. 
-Memberi tenaga kepada folikel rambut dan merangsang dengan lembut peredaran darah serta membekalkan tenaga untuk bebuli rambut
-Panthenol menguatkan rambut dan merangsang kelembutan yang bersinar
-Melindungi daripada pencemaran. Minyak daun teh menyokong kebolehan semulajadi kulit kepala mengelak folikel rambut dari tersumbat. Antioksidan Superoxide Dismutase (SOD) dan ekstrak teh hijau melindungi dari stress persekitaran menjadikan kulit kepala rasa selesa.
-Mengurangkan penampilan berminyak dan mengelupas dengan Zink PCA,Vitamin B6 dan Saw Palmetto
-Melegakan iritasi dan menyokong metabolisme kulit kepala dengan adanya kuprum,zink dan manganase.

Revitalizing syampoo

Untuk membersih dan memulihkan lantunan dan sinaran muda

Purifying syampoo

Untuk pembersihan dalaman disamping melindungi kelembapan asli

**Syampoo yang mana lebih sesuai dengan anda sila hubungi saya yee

 

Lightweight conditioner

Untuk memulihkan tekstur dan kekuatan dan membantu mencapai volume dan keadaan yang optimum

 

Replenishing Conditioner

Untuk melembap dan mengisi setiap helai rambut

**Pemilihan Conditioner bergantung kepada masalah rambut atau kulit kepala anda. Sila hubungi saya untuk pertanyaan lebih lanjut

Long lasting finishing Spray

Melindungi rambut daripada kerosakkan UV dan melembapkan untuk kawalan yang rapi dan lembut.Pam bukan aerosol memberi kawalan fleksibel  untuk penggayaan sepanjang hari. 

Jon tukar minyak rambut anda hari ini..

 Selain daripada itu shaklee ada  Nutrisi yang sesuai dengan masalah keguguran rambut. Sebagai contoh, jika anda masalah hormon yang tidak stabil GLA complex sesuai untuk anda agar hormon kembali stabil seterusnya masalah rambut gugur dapat diatasi.

 

Nutrisi yang shaklee ada bergantung kepada masalah anda seperti kelemumur,beruban walaupun masih muda, rambut gugur selepas bersalin, rambut gugur sebaik sahaja mula period dan pelbagai lagi situasi.

Untuk mengetahu nutrisi yang sesuai dengan keadaan anda sila hubungi saya

HP: 0182293772 whatsapp/call/sms/telegram

FB: agie agusto

BLOG: agieagusto.com

0