Shaklee menyebabkan sakit buah pinggang??

Shaklee menyebabkan sakit buah pinggang??


Ada  sesetengah makcik-makcik yang saya jumpa cakap tak nak lah shaklee ada sedare sakit buah pinggang gara-gara shaklee ni. Betul ke?

Logo ni adalah untuk membantu lebih ramai orang untuk sihat tapi ada pula yang claim jadi lebih sakit dengan menggunakannya. Adakah claimer tu pasti? Jom fikirkan.

Kalau diikutkan punca-punca yang paling biasa penyakit buah pinggang termasuklah kencing manis, tekanan darah tinggi, dan pengerasan arteri (yang merosakkan saluran darah di dalam buah pinggang ). Sesetengah penyakit buah pinggang adalah disebabkan oleh radang buah pinggang , yang dipanggil nefritis. Ini mungkin disebabkan oleh jangkitan atau reaksi autoimun di mana sistem imun atau pertahanan serangan badan dan kerosakan buah pinggang. Penyakit buah pinggang yang lain , seperti penyakit buah pinggang polisistik adalah disebabkan oleh masalah dengan bentuk atau saiz buah pinggang ( gangguan anatomi ), manakala penyakit buah pinggang yang lain mengganggu mekanisme dalaman buah pinggang ( gangguan metabolik ). Kebanyakan gangguan buah pinggang metabolik jarang berlaku , kerana penyakit ini perlu mewarisi dari ibu bapa (faktor keturunan).

Sebab-sebab lain kegagalan buah pinggang termasuklah pengambilan ubat-ubatan tertentu yang boleh menjadi toksik kepada tisu buah pinggang, dan tersumbat sistem yang mengalir buah pinggang (yang boleh berlaku dengan masalah prostat).

Secara umumnya, punca Kegagalan buah pinggang adalah berpunca daripada t

1. Keadaan dimana pengaliran darah ke buah pinggang menjadi perlahan
2.Mengalami kerosakan buah pinggang secara terus
3. Ureter tersekat dan bahan buangan tidak terlepas keluar daripada badan melalui air kencing

1.Keadaan yang menyebabkan  Pengaliran darah ke buah pinggang bertekanan rendah
 -Kehilangan darah atau cecair dalam badan
 -Ubat-ubatan darah tinggi
 -Penyakit jantung
 -Dehidrasi yang melampau
 -Kegagalan hati
 -Penggunaan aspirin ibuprofen,naproxen dan dadah yang berkaitan

2.Penyakit,agen dan keadaan berikut boleh menyebabkan kegagalan buah pinggang secara terus
 -Toksin seperti alkohol, logam berat dan kokain
 -Perubatan tertentu seperti  dadah kemoterapi, antibiotik, dye yang digunakan dalam ujian imej,asid      zoledronik (reclast zometa),digunakan untuk mereka yang osteoporosis dan hyperkalsium
 -Lupus
 dan ada beberapa lagi penyakit. Ini yang saya tahu sahaja,selebihnya tanya doktor pakar anda

3. Sekatan urin dalam buah pinggang disebabkan beberapa penyakit berikut
 -Kanser servik
 -Penggumpalan darah dalam laluan urin
 -Kanser kolon
 -Pembesaran prostat
 -Kanser prostat
 -Batu karang


Jadi kegagalan buah pinggang bukan lah disebabkan pengambilan vitamin shaklee tapi makan apa sahaja pun kalau tidak mengambil cecair dengan cukup badan akan terhidrat dan akan menyebabkan kegagalan buah pinggang. Dan juga atas sebab-sebab yang lain seperti ada penyakit lain. 

Sebab itu penting untuk anda mengambil vitamin atau apa-apa supplemen secara betul dan mengikut dos yang disyorkan. Makan vitamin mesti tanya orang yang tahu seperti pengedar shaklee yang sah dan berpengetahuan. 

BUKA MATA DAN BUKA MINDA..


Untuk info yang lebih lanjut sila hubungi saya


0