Stress yang tidak berpenghujung

Selagi bernafas kat bumi pinjaman Allah ni selagi itulah stress tu ada. Tidak mengira siapa pun kita dimana sahaja. Stress yang melampau boleh menjejaskan banyak perkara dalam kehidupan.

Sebagai suri rumah, stress tu sentiasa ada. Yang selalu dijadikan stress adalah mencari jaeapan kepada soalan "nak masak apa ni?" Inilah salah satu stress yang hari-hari kita alami secara tak sedar. Sesetengah orang bila anak- anak naik sekolah je pun jadi punca stress, apa tak nya nak kena hantar anak ke sekolah dan tak boleh lambat, nak kena sediakan keperluan anak ke sekolah macam- macam lagi la.

Kalau anak baru satu dan kecil lagi macam saya ni banyak perkara yang menstresskan. Apa taknya, dengar anak merengek pun satu stress, kalau bekerja mesti terfikir-fikir apa si kecil itu buat kat rumah pengasuh? Dia ok tak? Tak kena buli ke dengan budak lain? Pastu balik dari keja rush hour pulak ambil anak, tak sedap la pulak nak ambil lambat-lambat kan.

Menjadi seorang ibu, pekerja, isteri dan anak memang banyak stress dan kita kena pandai mengawal dan mengatasi stress agar sebarang keputusan dan tindakan kita tidak menjejaskan orang sekeliling dan juga diri sendiri.
Apa yang saya maksudkan, jangan paksa diri apabila badan dah penat sangat. Ambil masa anda untuk berehat dan tenangkan minda anda. Ada sesetengah ibu yang saya lihat memukul anak di khalayak ramai seperti shopping mall semata-mata anak terkencing dalam seluar. Apalah anak tersebut tahu, mereka adalah amanah Allah dan macam tu ke cara kita melaksanakan amanah tu?

Selain daripada itu, sakit-sakit badan juga boleh menjadi penyebab stress. Contoh paling dekat adalah pada diri saya sendiri. Apabila penat je, tengkuk, pinggang dan belakang saya sakit. Mana taknya, kerja rumah tak reti-reti nak habis, anak baru dapat kaki, nak bukak gerai memang memenatkan. Sebab saya sentiasa kejar masa dan pastikan semuanya berjalan lancar. Bershaklee memang spare kan masa untuk buat berblogging dan melayan anak-anak shaklee. Ia adalah pengubat stress saya sebab buat benda yang saya suka. Paling best apabila dapat tolong orang yang betul-betul perlukan pertolongan seperti yang ada masalah kesihatan, yang nak tambah pendapatan.

Apabila dah sakit badan sebab kerja yang long hour, saya akan makan ostematrix. Confirm lena tido pastu esoknya segar dan bertenaga. Pas breakfast saya ambil B complex, memang energy booster la.

Pada anda yang berminat jangan tunggu lama-lama..

 Hubungi saya:
Hp: 0182293772
FB: agie agusto
BLOG: agieagusto.com
0