Demam Virus

Demam virus merujuk kepada keadaan di mana jangkitan virus yang berkaitan dengan peningkatan suhu badan . Istilah ini merangkumi pelbagai jenis jangkitan virus, beberapa di antaranya dapat dikenal pasti dengan jelas melalui gejala-gejala dan tanda-tanda jangkitan.
 Sakit kepala , sakit badan dan ruam kulit merupakan ciri kebanyakan demam virus.Ia boleh memberi kesan kepada semua peringkat umur dan hanya memerlukan rawatan simptomatik. Ada yang amat mudah berjangkit,kebanyakannya  adalah tidak berbahaya dan berhenti sendiri ,tetapi terdapat beberapa jenis yang dapat berkembang dengan cepat dan boleh membawa kepada kematian.

Apabila virus memasuki badan, virus membiak ke tahap yang cukup tinggi untuk menyebabkan jangkitan semasa mencapai masa yang optimum. Ini diikuti dengan fasa prodromal keletihan , kelesuan dan badan dan otot sakit yang boleh membawa kepada bermulanya demam. Radang tekak , hidung mengalir, hidung tersumbat , sakit kepala, kemerahan pada mata, batuk, sakit otot dan sendi dan ruam kulit akan kelihatan . Kelelahan dan rasa sakit badan boleh menjadi tidak seimbang dengan tahap demam, dan kelenjar limfa mungkin membengkak . Penyakit ini biasanya sembuh sendiri tetapi keletihan dan batuk mungkin berterusan untuk beberapa minggu. Kadang-kadang radang paru-paru , muntah-muntah dan cirit-birit , sakit kuning atau arthritis ( bengkak sendi ) boleh merumitkan demam virus awal. Beberapa demam virus yang disebarkan oleh serangga , sebagai contoh, arbovirus , boleh menyebabkan kecenderungan pendarahan , yang menyebabkan pendarahan pada kulit dan beberapa organ dalaman yang lain dan boleh membawa maut.

Antara demam virus yang popular kat malaysia ni adalah seperti

1. Demam denggi
2. Influenza A(H1N1)

Yang terbaru adalah EBOLA akan tetapi ia masih belum sampai ke Malaysia dan semoga kita dijauhkan daripada terkena jangkitan virus ni.

Untuk mengekalkan kesihatan dan susah dijangkiti virus atau bakteria, penjagaan pemakanan dan pengambilan makanan yang membuatkan imun sistem kita kuat adalah penting. 

Saya mencadangkan anda mengambil antioksida Shaklee iaitu Vivix, Vitamin C SR, Vitamin E, Carotomax dan juga bawang putih.

Ada sesetengah pengguna shaklee yang hanya menggunakan bawang putih apabila terkena jangkitan virus dan Alhamdulillah beliau sihat. Perlu diingat,antibodi seseorang adalah berbeza dan tingkatkan antibodi anda dengan pengambilan Set Antibodi daripada saya


0