Mengenali Organ jantung manusia

Sebelum kita nak tahu apakah yang dikatakan penyakit jantung elok lah kita mengetahui bagaimana rupa jantung dan bagaimana ianya berfungsi. Disebabkan peningkatan penyakit jantung di Malaysia yang makin membimbangkan saya terpanggil untuk berkongsi serba sedikit mengenai jantung yang merupakan enjin utama badan manusia.

Jantung merupakan organ manusia yang paling rajin kerana ia sentiasa bekerja tidak kira kita buat apa pun. Dan apabila ia tidak bekerja maka tubuh kita pun dah tidak berfungsi dan semua sistem akan shut down.

So, macam mana rupa jantung manusia?
Ni lah rupa bentuk jantung manusia


Tengok rupa bentuk jantuk macam agak ngeri tapi ni lah bentuk sebenar organ yang paling rajin ni.

Saiz:
Panjangnya sekitar enam inci, dan lebarnya adalah sekitar empat inci

Berat:
250-300 gram bagi wanita, dan 300-350 gram bagi lelaki

Kedudukan jantung. Berada sedikit ke kiri dada.

Jantung adalah organ yang mengepam darah melalui saluran darah dari sistem peredaran darah ke seluruh bahagian badan.Darah yang dipam oleh jantung ini menyediakan tubuh dengan oksigen dan nutrien , serta menghapuskan bahan buangan badan.

Cara jantung bekerja siang dan malam
Secara umum dan ringkas nya jantung mempunyai 2 bahagian yang dipisahkan oleh dinding yang dipanggil septum. Yang sebelah kanan jantung berfungsi mengepam darah ke bahagian paru paru untuk mendapatkan oksigen dan yang sebelah kiri pula menerima darah yang sudah beroksigen daripada paru-paru dan mengepamnya keseluruhan badan.

Jantung mempunyai empat ruang dan empat injap dan disambungkan kepada pelbagai saluran darah. Vena adalah pembuluh darah yang membawa darah dari tubuh ke jantung. Arteri adalah salur darah yang membawa darah dari jantung ke badan.

Ruang jantung
 Jantung mempunyai empat ruang atau " bilik. " Atrium adalah dua ruang atas yang mengumpul darah yang mengalir ke dalam jantung. Ventrikel adalah dua ruang bawah yang mengepam darah keluar dari jantung ke paru-paru atau bahagian lain tubuh.

Injap jantung 
Empat injap mengawal aliran darah dari atrium ke ventrikel dan dari ventrikel ke dalam kedua-dua arteri besar yang berkaitan dengan jantung.
  • InjapTrikuspid adalah di sebelah kanan jantung , di antara atrium kanan dan ventrikel kanan .
  • Injap Pulmonari adalah di sebelah kanan jantung , antara ventrikel kanan dan pintu masuk ke arteri paru-paru. Arteri ini membawa darah dari jantung ke paru-paru. 
  • Injap Bikuspid adalah di sebelah kiri jantung , di antara atrium kiri dan ventrikel kiri.
  • Injap Sabit adalah di sebelah kiri jantung , antara ventrikel kiri dan pintu masuk ke aorta. Arteri ini membawa darah dari jantung ke badan. 
Injap adalah seperti pintu yang membuka dan menutup . Mereka terbuka untuk membenarkan darah mengalir melalui ruang depan atau ke salah satu arteri. Kemudian mereka menutup untuk menjaga darah daripada mengalir ke belakang. Apabila injap jantung terbuka dan dekat, mereka membuat " lub - DUB " suara yang doktor boleh mendengar dengan menggunakan stetoskop . Pertama suara yang " lub " -Apakah dibuat oleh Bikuspid dan injap trikuspid ditutup pada awal sistol. Sistol adalah apabila kontrak ventrikel, atau memerah, dan darah pam keluar dari jantung .

Arteri
Arteri adalah salur darah utama yang berkaitan dengan jantung anda.
  • Arteri pulmonari membawa darah dari bahagian kanan jantung ke paru-paru untuk mengambil bekalan oksigen segar .
  • Aorta adalah arteri utama yang membawa darah yang kaya dengan oksigen dari bahagian kiri jantung ke badan. 
  • Arteri koronari adalah pembuluh darah penting yang lain yang berkaitan dengan jantung. Mereka membawa darah yang kaya dengan oksigen dari aorta ke otot jantung , yang mesti mempunyai bekalan darah sendiri untuk berfungsi.
Vena
Vena adalah saluran darah utama yang berkaitan dengan jantung anda . 
  • Vena pulmonari membawa darah yang kaya dengan oksigen dari paru-paru ke bahagian kiri jantung supaya ia boleh dipam ke badan. 
  • Vena Kava adalah vena besar yang membawa darah oksigen miskin dari tubuh kembali ke jantung.
Setiap bahagian dan ruang jantung mempunyai fungsi dan memainkan peranan penting. Semoga artikel ini berguna untuk pemahaman anda


0