Jom detoks

Selamat berpuasa kepada yg beragama islam,hari ni dah ramadhan yang ke 8. Masuk minggu ke 2 dah kita berpuasa,alhamdulillah..
Bulan puasa memang bulan untuk detoks asalkan tau kriteria makanan. senang cakap pilih nak makan apa untuk kita detoks badan.

KENAPA PERLU DETOX?

supaya dapat buang segala toksin yg ada dalam badan..

APA JADI KALAU BANYAK TOKSIN DALAM BADAN?

- berat susah turun
- sembelit
- lemah tak bertenaga
- craving makanan yg manis2
- kulit kusam, berjerawat, tak cantik!
- imun badan lemah, senang jatuh sakit
- insomnia ( susah tidur )

MANA DATANG PULAK SI TOKSIN NI?

macam mana boleh ada dalam badan.. u know what, semua orang ada toksin.

sebab paling simple, STRESS

stress pun punca toksin jadi dalam badan kita

sebab tu orang stress selalu sakit, cepat tua 😝

so jangan stress2

selain tu, toksin juga berpunca dari daily life kita yang tak 'clean'

PUNCA TOKSIN
- stress
- keadaan sekeliling, asap, udara tercemar
- pemakanan yg tak sihat
- air yg mungkin ada harmful chemical
- lifestyle (smoking, alcohol atau poor diet )
- MALAS BERSENAM

sooooo, semua orang perlu detox sebenarnya supaya badan rasa fresh!

yelah kalau kotoran takde, memang la badan rasa sedap je kan.. segar je.

HOW TO DETOX

senang je nak detox ni.. yang penting kena amalkan 3 KONSEP PENTING

✔pemakanan yang sihat
✔senaman
✔ suplimen harian

jika lack salah satu konsep tu, detox tu jadi macam tak complete.. macam toksin tu tak dibuang habis habis


- PEMAKANAN YANG SIHAT

make sure setiap hidangan mesti ada buah dan sayur..

elakkan makanan bergoreng,


- SENAMAN

 biasakan lah, seminggu 3 kali ke..

INGAT,
jangan bersenam sampai penat,
tapi bersenam sampai berpeluh

faham kan?
haha mula2 bersenam tu memang akan pancit. tapi kalau biasakan, lama2 jadi seronok.. tak sah kalau tak mandi peluh

toksin akan keluar melalui peluh juga.. sebab kulit antara organ detox kat badan kita

- SUPLIMEN HARIAN

pemakanan dah jaga.. exercise dah jugak..

tapi tak ambil suplimen. alaaaa

dan 20 tahun organ detox badan kita bekerja,

apa lah salah kita topup organ kita dengan nutrisi.. supaya lepas ni dia boleh detox dengan lebih sempurna sebab dia dah kuat

ha lupa nak share organ detox dalam badan kita.. badan kita ada organ detox tersendiri tau..

- paru paru ( buang carbon dioxide )

- hati ( organ detox paling penting.. hati macam kilang dalam badan kita.. sebelum apa2 organ lain tapis toksin, hati akan tapis dulu baru dihantar ke tempat lain, contoh dihantar ke buah pinggang)

- kulit (buang toksin melalui peluh )

- buah pinggang ( buang waste and water daripada darah dan membentuk air kencing )

- usus ( buang yak yak )

okay ada orang tanya, badan kita dah ada organ detox sendiri, kenapa sibuk2 lagi nak detox?

organ detox tu dah bekerja sepanjang tahun, pastu kita nak dera dia lagi suruh detox , pastu kita pulak setiap hari makan pelik2, penat dia nak tapis mana yg baik utk badan, mana yg tak baik

so why not kita amek masa seminggu, bantu dia tapis badan kita.. kita suruh dia tapis sayur, buah. ha kan senang, ringan je dia nak tapis.. sambil tu kita makan suplimen , topup nutrisi utk organ detox tu..

dah habis seminggu, kita jaga pemakanan pulak, supaya organ detox kita maintain je ringan, maintain sihat.. bila dalaman , organ2 semua sihat, automatik luaran pun sihat.

Panjang lebar dah membebel pasal detoks ni.😂😂😂😂😂😂
Shaklee ada perkenalkan set detoks tau.
Set ni ikut keperluan..maksud saya kalau ada special case macam mengandung ke atau tengah menyusukan anak ada set2 tertentu yang khusus ikut keperluan.





0